duminică, 27 aprilie 2008

Cum stabilesc o dieta in functie de necesarul energetic. Generalitati




Incerc sa lamuresc cateva lucruri pentru pacientii mei legate de alimentatie si modul in care personal stabilesc o dieta alimentara pentru cei ce vor sa slabeasca sau sufera de anumite afectiuni unde alimentatia le-ar putea fi de folos.
Dar sa pornim de la starea de sanatate care conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii este definita ca "O stare de totala bunastare fizica,mintala si sociala si nu doar lipsa bolii"
Alimentatia sau stiinta de a ne hrani este o activitate permanenta specifica tuturor organismelor fie ele din regnul vegetal sau animal si reprezinta unul din instinctele primare aparute pentru a supravietui.
Nutritia se refera la modul in care aceste alimente asigura necesarul cantitativ si calitativ de substante nutritive adica glucide ,lipide, proteine, vitamine si minerale.
Importante sunt si digestia si metabolismul substantelor nutritive, pana in stadiul in care acestea pot fi utilizate de celulele organismului, mai ale atunci cand se analizeaza bilantul nutritiv al unei persoane.

Dar sa vedem care sunt factorii de care trebuie sa tinem cont cand ne alimentam ?

Asfel pentru a stabili o ratie alimentara in functie de necesarul organismului in substante nutritive trebuie sa tinem cont de :

Varsta
Una este alimentatia la copilul in perioada de crestere si alta la adult sau varsnic.

Sexul persoanei
Deosebirea in functie de sex apare inca din copilarie si este explicata prin cheltuielile energetice mai scazute la fete decat la baieti,legate si de masa musculara si ulterior si de actiunea testosteronului ce intensifica mai mult metabolismul la barbati..

Starea fiziologica
In perioada de graviditate metabolismul de fond este cu 30-40% mai mare decat la femeia normala.

Clima
Frigul, zonele climatice reci maresc nevoile energetice ale organismului.

Starea de sanatate
Tulburarile ,endocrine ,in special ale tiroidei, ovarelor, pancreasului si suprarenalei precum si unel tulburari digestive sau de metabolism pot influienta cheltuielile de energie ale organismului.Aici ar fi mult de discutat pornind de la stilul de viata, stresul ,sedentarismul, fumatul, alcoolul si ajungand pana la boli acute sau cronice a caror regimuri alimentare igieno- dietetice sunt cunoscute de toti doctorii dar sunt uitate de multe ori atunci cand vine vorba de un tratament complet fie el si medicamentos nu doar naturist. Astfel cu toata valoarea lor nutritiva in anumite afectiuni ca de exemplu hipertensiune arteriala, diabet, cardiopatii ischemice, dislipidemii, guta, cancer anumite alimente sunt contraindicate iar altele din contra sunt benefice.

Activitatea desfasurata
Metabolismul energetic poate creste in conditii de efort fizic la sportivi de exemplu cu pana la 60% si este direct proportional cu efortul fizic depus. Vorbim de un metabolism bazal atunci cand organismul este in stare de repaus si de un metabolism de efort de la simplul mers pana la alergat , de exemplu.

Aminteam inainte de digestie si metabolism .Daca acestea nu se fac in conditii optime(ficatul incarcat, bila lenesa, balonari, constipatie, abuzuri alimentare, etc.) substantele nutritive trec bariera intestinala si ajung in sange si apoi la tesuturi si organe intr-o forma neutilizabila dar si mai rau organismul face efort sa se debaraseze de ele de parca ar fi toxice pentru organism.Si de aici alte boli asociate : alergii, pietre in vezica biliara sau urinara, guta, ateroscleroza, cancer.



Intr-o lume in care simturile olfactive si gustative sunt stimulate la maxim , am putea spune ca alimentatia e totul si totul e nimic fara alimentatie.