vineri, 18 aprilie 2008

Trigliceridele au iesit marite. Ce inseamna acest lucru?


Trigliceridele sunt un tip de grasimi ce se gasesc in sange. Ele constituie o sursa majora de energie, iar in organismul uman grasimile se gasesc cel mai frecvent sub aceasta forma.

Dupa luarea mesei, organismul utilizeaza caloriile necesare pentru obtinerea rapida de energie. Caloriile in plus sunt transformate in trigliceride si, ulterior, sunt depozitate in celulele adipoase (celulele ce compun stratul de grasime) pentru a putea fi utilizate mai tarziu. Caloriile in exces sunt depozitate sub forma de grasime, indiferent de tipul de alimente consumate – grasimi, carbohidrati sau proteine. Daca in mod constant sunt consumate mai multe calorii decat necesarul atunci este posibil ca nivelul trigliceridelor din sange sa creasca. In cantitati normale, trigliceridele sunt utile organismului pentru asigurarea starii de sanatate.
Nu se stie exact daca atunci cand nivelul trigliceridelor creste se accentueaza in mod direct riscul pentru boli cardiace. Dar hipertrigliceridemia (multe trigliceride in sange) face parte dintr-un grup de tulburari ce poarta numele de sindrom metabolic.

Sindromul metabolic este compus din urmatoarele elemente: tensiune arteriala crescuta, obezitate, colesterol HDL scazut (o forma de grasime "buna") si hipertrigliceridemie. Acest sindrom creste riscul de boala cardiaca, diabet zaharat si atac vascular cerebral.

Masurarea nivelului de trigliceride din sange se realizeaza ca si o parte a binecunoscutei analize prin care se masoara colesterolul din sange. Nivelul normal al trigliceridelor este sub 150. Valori de peste 200 sunt considerate patologice (sunt prea crescute).

Cauze
Cea mai fecventa cauza de hipertrigliceridemie este obezitatea si diabetul zaharat slab controlat (adica valorile glicemiei nu sunt mentinute in valori normale). Daca un individ este obez si sedentar, atunci este posibil sa aiba hipertrigliceridemie, mai ales daca acesta consuma multi carbohidrati (ex: paine, paste, cartofi etc), dulciuri sau bauturi alcoolice in exces. Consumul de alcool poate cauza cresteri bruste ale nivelului de trigliceride din sange, ceea ce poate avea ca si consecinta inflamarea pancreasului (pancreatita).

Alte cauze de hipertrigliceridemie sunt hipotiroidismul (glanda tiroida si hormonii sintetizati de aceasta nu functioneaza bine), bolile renale, unele tulburari ale metabolismului lipidic (al grasimilor) mostenite.

Terapia de substitutie cu estrogeni, utilizata in controlul simptomatologiei femeilor la menopauza poate, de asemenea, sa provoace hipertrigliceridemie. Alte medicamente, precum anticonceptionalele orale, diureticele, beta-blocantele (ex: Metoprolol, Propanolol) si steroizii pot cauza aparitia hipertrigliceridemiei.

Se intampla foarte rar ca trigliceridele sa aiba valori ridicate in mod izolat (fara alte analize alterate), de obicei se asociaza cu alte modificari.

Hipertrigliceridemia face parte din sindromul metabolic. Acesta este un grup de afectiuni care cresc riscul de infarct miocardic (atac de cord), accident vascular cerebral (AVC) si diabet. Sindromul metabolic include hipertrigliceridemie, valori scazute ale LDL, hipertensiune arteriala, glicemie crescuta si obezitate, mai ales in jurul taliei.

Simptome

Hipertrigliceridemia in sine nu cauzeaza simptome. Daca totusi tulburarea este cauzata de o boala genetica, atunci individul poate avea depozite de grasimi la nivelul pielii, numite xantoame.

Clasificarea valorilor trigliceridelor:

- valori normale ........................................mai putin de 150 mg/dl

- valori la limita superioara.......................intre 150 si 199 mg/dl

- valori crescute.........................................intre 200 si 499 mg/dl

- valori foarte crescute .............................peste 500 mg/dl.

In cazul in care valorile trigliceridelor sunt crescute este posibil ca si nivelul colesterolului sa fie mare. In multe cazuri, indivizii nici nu stiu ca au hipertrigliceridemie pana in momentul in care isi fac o analiza a sangelui numita lipidograma prin care vor sa verifice nivelul de colesterol din sange.

In cazul in care se descopera o hipertrigliceridemie, obligatia medicului este sa caute si celelalte afectiuni ce se pot asocia cu aceasta. Acestea includ diabetul, hipotiroidismul, bolile renale si sindromul metabolic.