vineri, 30 noiembrie 2007


Greutatea si sanatatea

Menţinerea unei greutăţi corporale normale este esenţială dacă doriţi să vă bucuraţi de o sănătate deplină. Kilogramele în plus cresc riscul apariţiei celor mai frecvente şi grave boli de care suferă oamenii de astăzi, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul şi numeroase forme de cancer.

Cum pot şti care este greutatea mea ideală?

Un răspuns ar fi că este greutatea la care arăţi cel mai bine. Un altul, mult mai obiectiv, ar fi că este acea greutate la care ai cel mai scăzut risc de îmbolnăvire şi care îţi permite să trăieşti cel mai mult. Din fericire, astăzi avem la dipoziţie rezultatele unor studii populaţionale de mare anvergură care au investigat exact această chestiune. În aceste studii, cercetătorii au folosit indicele de masă corporală (IMC), o măsură a greutăţii în funcţie de măsură, pentru a evalua greutatea sănătoasă.


Indicele de masa corporala este o metoda fiabila atat pentru barbati cat si pentru femei, cu varste intre 18 si 65 ani, dar nu este potrivita pentru copii, femei insarcinate, persoane cu masa musculara mare (sportivi) si varstnici.

Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea (exprimata in kg) la inaltimea (in m) la patrat.


Plecand de la relatia statistica dintre IMC si rata mortalitatii, au fost stabilite intervale standard ale greutatii (normal, subponderal, supraponderal, obezitate), care sunt la randul lor legate de riscurile de boli cardiovasculare. IMC nu serveste la determinarea grasimii corporale si nici a masei musculare sau osoase.


Valoarea IMC creste odata cu cresterea riscului de boli cardiovasculare (insuficienta cardiaca, hipertensiune, infarct miocardic), unele boli pulmonare (sindromul de apnee in somn) sau al afectiunilor articulatiilor (artroza genunchiului, de exemplu), unele tipuri de cancer si diabet.

Pentru a determina cu exactitate riscul individual, trebuie sa luati in considerare alti factori, ca de exemplu conditia fizica, istoricul familial sau personal, examenul clinic, contextul social, etc.

Atentie! Daca aveti intrebari legate de IMC-ul dv. consultati un medic. Nu urmati un regim pentru a ajunge la valoarea dorita a IMC-ului.

Interpretarea indicelui de masa corporala


IMC Interpretare

sub 18,5 subponderal
intre 18,51 si 24,99 greutate normala
intre 25,00 si 29,99 supraponderal
intre 30,00 si 34,99 obezitate (clasa I)
intre 35,00 si 39,99 obezitate (clasa II)
peste 40 obezitate morbida



Atentie! Aceste cifre au caracter orientativ. Pentru a pune diagnosticul de obezitate, sunt necesare alte masuratori de stabilire a grasimii corporale, caci excesul de masa grasa este un factor de risc. Unele persoane cu IMC crescut au de fapt o structura osoasa puternica, deci nu trebuie sa slabeasca.


Intervalul 18,51 - 24,99 este asociat cu riscuri reduse de boli la majoritatea persoanelor. Daca IMC-ul dv. este in acest interval, cel mai bine este sa va mentineti greutatea. Pentru a ramane in forma, incercati sa ramaneti in acest interval, evitand pe cat posibil sa va situati in una din cele doua extreme.


Un IMC situat intre 25 si 27, trebuie considerat drept un avertisment. Totusi, unele persoane pot sa obtina un indice mai mare de 25 fara a fi expusi cu adevarat unui risc de boli. Acesta este cazul sportivilor, a caror masa musculara este mai grea decat masa adipoasa.


Un IMC mai mare de 27 este asociat cu riscuri crescute de probleme de sanatate, ca diabetul, hipertensiunea si bolile de inima. Pentru a ajunge la greutatea optima, se recomanda consultarea unui medic nutritionist care poate oferi un regim personalizat de slabire si sfaturi de modificare a obiceiurilor alimentare. Un program de activitate fizica poate mari sansele de reusita.


Un IMC mai mic de 20 poate indica probleme grave de sanatate la unele pesoane, in special daca este rezultatul unei slabiri extreme intr-un interval scurt de timp. Orice modificare evidenta a greutatii trebuie sa fie considerata drept un semnal de alarma ce nu poate fi neglijat. In schimb, o greutate stabila care nu inregistreaza variatii considerabile pe parcursul mai multor ani, nu este un motiv de ingrijorare.