sâmbătă, 27 august 2011

Cand sa consultati un medic nutritionist ?

In tratamentul unor afectiuni unde regimul igieno - dietetic poate juca un rol foarte important.

Mai bine alimente decat medicamente.
Din fericire am inceput sa devenim tot mai constienti, de faptul ca alimentatia poate rezolva anumite probleme de sanatate si ca diferite suplimente alimentare pe baza de plante , minerale sau vitamine pot juca un rol esential in mentinerea sau redobandirea sanatatii.

In SUA Dietary Supplement and Health Education Act recunoaste importanta anumitor substante nutritive si suplimente alimentare in prevenirea bolilor si reducerea costurilor legate de sanatate.

De altfel si concluziile Ministerului Sanatatii in urma "Programului de analize medicale obligatorii", pentru toti romanii, arata ca suntem un popor destul de bolnav, mai exact citez "Concluziile evaluărilor arată că, din cei evaluaţi, 30% riscă să facă diabet zaharat, o boală de nutritie specifică ţărilor dezvoltate. Afecţiunile cardiovasculare au trecut pe locul doi, iar pe trei se situează cancerul.Riscul ridicat de a face diabet, boli cardiovasculare şi cancer are legătură cu stilul nesănătos de viaţă si alimentatie al românilor spun medicii, dar şi statisticile...."

Profilactic din necesitatea de a manca sanatos si echilibrat.
Nu trebuie sa fim neaparat bolnavi sau supraponderali.
Este important sa cunoastem si sa adaptam dieta corespunzator necesitatilor noastre individuale fie ca este vorba de sugar, de copil in perioada de crestere, adult ce desfasoara o activitate fizica sau sedentar, femeie in perioada de graviditate, varstnic cu problemele specifice varstei.

Santem ceea ce mancam ...dar sa mancam pentru a trai.... si nu sa traim pentru a manca , spune o veche zicala chinezeasca


In ce consta consultul nutritional?

- trecerea in revista detaliat a obiceiurilor alimentare ,diete urmate,suplimente alimentare folosite.

- Examinarea fizica (masuratori, pliu cutanat, indice de masa corporala,iridodiagnoza si diagnostic TMC -medicina traditionala chineza) , eventual analize de laborator efectuate sau recomandari in acest sens.

- Incadrarea intr-un tip constitutional.

- Depistarea cauzelor care au dus la obezitate ,diabet,colesterol, trigliceride crescute etc.

- Stabilirea unui profil nutritional in functie de tipul constitutional, varsta, greutate ,sex,tip de alimentatie,indice de masa corporala ,tip de activitate fizica si emotionala , stare de stress si eventual in functie de bolile asociate: endocrine, metabolice, digestive, cardiovasculare, renale. etc

- Stabilirea unei diete personalizate in functie de caz.Discutia pacient-doctor se va concentra pe realizarea unei diete personalizate cu alimente- medicament am putea spune , adica deosebit de eficace constitutiei respective, alimente mai putin eficace ce pot fi consumate moderat si alimente ce sunt interzise sau trebuiesc a fi reduse si ce suplimente alimentare si extracte din plante, sa folosesti cu precadere, dar iti voi spune si ce nu trebuie facut intr-o dieta .

- Stabilirea unui program pentru un stil de viata sanatos (miscare, activitate fizica,exercitii izometrice ,izotonice , cardio sau pentru relaxare sau pentru deblocarea unor meridiane energetic, reflexoterapie punctiforma etc)