duminică, 15 februarie 2009

Cancerul si vitamina D


Cancerul si vitamina D

Studii recente publicate in Journal of Clinical Pathology,arata ca femeile cu cancer la san in forma avansata au un nivel scazut a vitaminei D in sange comparativ cu persoanele sanatoase sau cu cele intr-un stadiu incipient al bolii. Studiul a fost condus pe un numar de 275 de femei cu cancer la san, dintre care 75 femei intr-un stadiu avansat.
Studiul a reliefat faptul ca la femeile aflate intr-un stadiu incipient al cancerului, nivelul vitaminei D este mai mare decat la cele aflate intr-o faza avansata, fara insa a se putea preciza cauza exacta a diferentei, adica carenta in vitamina D, este o cauza sau consecinta cancerului.
Studiile precedente aratau insa ca un nivel scazut al vitaminei D la femei au dus la o evolutie mai rapida a cancerului spre o forma mai avansata. Un nivel optim al vitaminei D poate reduce riscul de a dezvolta un asfel de cancer.

Studiile de laborator au descoperit ca vitamina D impiedica dezvoltarea celulelor canceroase si mai ales multiplicarea lor.

Se stie ca marea problema in cazul cancerului este rata mare de multiplicare dar mai ales capacitatea celulelor canceroase de a se desprinde si a migra, asa numita metastazare in organism, faza in care sansele de supravietuire se reduc considerabil.

Ce face ca aceste celule canceroase sa se desprinda asa usor ?
De ce celelate celule din organele sanatoase nu se desprind, sa migreze ?
Ce ar fi, daca celule sanatoase din ficat ar migra in creier si invers.

Se pare ca in legaturile dintre celule, calciul are un rol important si cum vitamina D ajuta la absortia si fixarea calciului in organism,ar putea explica legatura intre carenta in vitamina D si cancer, cel putin la cancerul de san sau prostata.
Vitamin D poate fi obtinuta prin expunere moderata la lumina soarelui sau consumul de alimente bogate in vitamina D cum ar fi uleiul de peste si ouale.

Dar sa vedem... Ce este vitamina D ?

Vitamina D, numita si antirahitica, este liposolubila (adica este absorbita de grasimi) si esentiala pentru asimilarea calciului, a carui depunere in oase o asigura.

Istoricul vitaminei D este legat de rahitism, o boala ce decalcifiaza oasele si le deformeaza. Pentru a pastra calitatile nutritive ale vitaminei D trebuie sa tinem cont de anumiti factori exteriori precum caldura, lumina, mediul acid, oxigenul.

Calciferolul – componenta a vitaminei D – poate fi clasificat in ergocalciferol sau vitamina D2 si colecalciferol sau vitamina D3.

Doza zilnica recomandata: 10–20 mg.

Ratia zilnica a femeilor insarcinate sau care alapteaza trebuie marita (20 mg).

Surse
Nutritia are un rol important mai ales la copii.
Vitamina D este continuta de pestele gras – hering, sardina, somon – si untura de peste (morun, ton, calcan), galbenus de ou, unt, lapte integral si lactate nedegresate. Vegetalele nu contin aceasta vitamina. Spre deosebire de celelalte, vitamina D poate fi produsa de organism. De fapt, procesul de sinteza al vitaminei D existenta in epiderma, este declansat de razele ultraviolete, fiind absorbita imediat de vasele sangvine.

Roluri si caracteristici
— asigura transportul calciului si fosforului in zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini cresterea osaturii infantile si remineralizarea osaturii adulte;
- permite absorbtia acestor minerale in intestin, apoi transportul calciului in sange si reabsorbtia fosforului in rinichi;

— intareste sistemul imunitar;

— regularizeaza ritmul cardiac.

........si se pare ca previne si cancerul si asta doar printr-o expunere moderata a pielii la soare...bineinteles, fara creme de protectie solara.

Majoritatea articolelor pe aceasta tema din revistele mondene, arata de fapt efectul nefast al expunerii la soare in aparitia cancerului de piele si promoveaza intensiv, cremele cosmetice cu factori de potectie UV.
Atunci ce sa intelegem?
Adevarul, intodeauna este undeva la mijloc.
Incidenta cancerului de piele este in crestere intradevar,dar unele studii arata ca tocmai aceste creme sub actiunea radiatiilor solare ar fi cancerigene.
O expunere moderata,fara a arde pielea si nu la orele de varf ar fi mai mult benefica, decat nociva, pentru organism.