luni, 9 martie 2009

Enteropatia glutenica sau Boala Celiaca


Afectiunea digestiva se datoreaza intolerantei la gluten (proteina prezenta in cereale precum grau, orz, secara si uneori ovaz), fractiunea proteica ce declanseaza intoleranta, fiind mai ales gliadina.

Este o afectiune de natura autoimuna a intestinului subtire ce apare la persoanele cu o anumita predispozitie genetica, putand-se manifesta la orice varsta. Evolutia bolii este caracterizata prin perioade de exacerbare si acalmie. Atunci cand o persoana cu intoleranta la gluten consuma produse ce il contin (alimente, suplimente nutritionale sau medicamente), sistemul imunitar al gazdei sa autoactiveaza si sintetizeaza anticorpi antigliadina pe care ii secreta la nivel intestinal, determinand aparitia unei reactii inflamatorii la nivelul mucoasei.

Modificarile ce apar vor interfera cu functia normala a epiteliului intestinal, determinand o scadere a absorbtiei nutrientilor. Simptomatologia include diaree cronica, astenie fizica si psihica, iar in cazul copiilor se instaleaza o stagnare a cresterii si dezvoltarii.
Singurul tratament eficient este o dieta bazata pe alimente lipsite complet de gluten.