duminică, 10 mai 2009

Complicaţiile obezităţii

Obezitatea nu este o afecţiune inofensivă!
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recunoaşte obezitatea ca fiind o boală cronică, complexă. Simptomele şi complicaţiile ei se dezvoltă într-o manieră progresivă


Complicaţiile obezităţii

Obezitatea este o problema de sanatate care atrage dupa sine complicatii medicale, scaderea duratei de viata si un cost mare pentru societate.

Exista o lista cu riscurile la care se expun persoanele supraponderale si din fericire, majoritatea efectelor prezentate mai jos sunt reversibile, daca se revine la greutatea normala. Fiecare kilogram peste greutatea normala creste riscul de aparitie si agravare a unor boli.

Infarct sau atac cerebral (cauzat de hipertensiune arteriala).
Persoanele supraponderale sufera in mare parte de arteroscleroza, adica intarirea si ingustarea peretilor arterelor. Medicii cardiologi spun ca in cazul acestora exista un risc mare de infarct (provocat de oprirea inimii din cauza unui cheag de sange) sau a unui atac cerebral (blocarea circulatiei dintr-o regiune a creierului).

Diabetul zaharat tip II
Medicii au demonstrat ca diabetul nu este o boala exclusiv ereditara, kilogramele in plus putand contribui la instalarea bolii. Chiar daca nu toti diabeticii sunt obezi, statisticile arata ca in general, asa stau lucrurile. Ingrijorarea specialistilor se manifesta cu atat mai mult cu cat diabetul II a inceput sa se manifeste si infantil. In Romania sunt peste 300.000 de diabetici.

Impotenta
Barbatii supraponderali au, in timp, probleme in desfasurarea actului sexual, iar uneori este afectata chiar fertilitatea. Kilogramele in plus maresc infertilitatea si la femei, facand sarcina dificila si uneori provocand avorturi.

Pietre la vezica biliara
Cantitatile excesive de colesterol, ocazionate de cresterea in greutate, se pot transforma in calculi biliari.

Varice
Presiunea exercitata de greutatea excesiva asupra picioarelor poate ajuta la dezvoltarea varicelor, slabeste articulatiile genuchiilor, ale soldurilor sau gleznelor si favorizeaza artroza.

Doze crescute de anestezic
Obezitatea mareste pericolul operatiilor. Toate acestea se intampla din cauza dozei crescute de anestezic necesar pentru un corp mai voluminos, si face dificile examenele medicale.

Imobilitate
Obezitatea impiedica un mare numar de exercitii fizice. Statisticile arata ca ea sporeste riscurile de accident.



Alte boli asociate cu obezitatea

- Tulburări de ciclu menstrual
- Hirsutism (exces de păr facial şi pe corp)
- Tulburări de memorie
- Scăderea imunităţii şi creşterea riscului de infecţii
- Depresie
- Marginalizare socială


Cine trebuie să slăbească?

Medicii şi nutriţioniştii recomandă scăderea în greutate :
-a persoanelor cu IMC > 30 obeze
-a persoanelor cu IMC între 25 şi 30, asociat cu alţi factori de risc cum sunt:

-Istoric familial de diabet sau boli cardiace
- Hipertensiune arterială
- Hipercolesterolemie
- Diabet sau toleranţă alterată la glucoză
- Obezitate abdominală

Pentru eliminarea obezitatii exista o strategie de tratament bine stabilita, in functie de particularitatile fiecarui caz. Primul pas consta in evaluarea istoriei medicale a fiecarui pacient, tratamente deja incercate, obiceiuri alimentare, profile psihologice si de comportament, influente profesionale si familiale.