vineri, 4 decembrie 2009

Dietoterapia sau terapia prin alimente

Dietoterapia sau terapia prin alimente, este o forma de terapie in care se utilizeaza alimentele, prelucrate termic sau crude, ca remedii impotriva bolilor.

In general folosirea unor regimuri alimentare complexe, asociate cu alte forme de terapie ( remedii din plante, homeopatia, masajul punctiform sau energetic) se face atat in scop simptomatic, cat si pentru a ameliora conditia de fond a bolnavului, adica de a corecta sau inlatura cauzele, care fac posibila aparitia bolilor.
Dietoterapia este o terapie nutritionala a organismului, vazut ca un intreg, dar si a bolnavului individualizat.

In medicina clasica, elementul esential in tratament este medicamentul.Organismul nu este inclus ca factor al tratamentului, ci doar "ternul" pe care actioneaza medicamentul. Organismul trebuie sa reactioneze si sa suporte medicamentul.

Alfel spus organismul este obligat la efortul de a metaboliza si elimina aceste medicamente, ce nu stiu sa actioneze localizat, doar asupra organului bolnav, medicamentele actionand asupra intregului organism, uneori cu reactii adverse grave. Acest lucru nu insemana ca eu personal, sunt impotriva medicamentelor, ci doar impotriva recomandarii si folosirii lor in mod abuziv.

Dietoterapia incearca sa ajute organismul sa elimine asfel de inconveniente, rezultate prin supraincarcare metabolica.

Conceptiile de baza in dietoterapia naturista sunt : dezintoxicarea si reincarcarea organismului.
Acumularea de toxine in organism se face prin:
-alimentatie gresita, cu suprasolicitarea organismului in etapa de metabolizare.
-lipsa drenajului si a eliminarii din organism a produsilor toxici rezultati.
-aportul de oxigen scazut, printr-o respiratie incorecta si aer poluat.
-starile de stres prelungit, ce scad vigilenta organismului.

Prin dietoterapia de dezintoxicare, organismul cauta sa elimine produsii toxici de metabolism, ce s-au acumulat si mai ales sa-si schimbe reactivitatea metabolica, lucru foarte important in functionarea organismului. Insasi boala, este considerata de multi, ca un mijloc a organismului de a se dezintoxica.

Dietoterapia de reincarcare, este etapa de refacere a echilibrului metabolic si energetic, bazat pe o alimentatie bogata in principii alimentare usor de asimilat,pe enzime si factori antioxidanti.

Dietoterapia noastra traditionala, bazata pe perioade de restrictie alimentara, cu alimente permisive si altele interzise, cu perioade de post, sunt exemple de dietoterapie bazate pe principii stravechi, de care oamenii s-au servit delungul veacurilor si in spre care, in ultimii ani, tot mai multi cercetatori in nutritie, isi indreapta atentia.